Martie, 2017

2MarToata ziua

Mai mult

Detalii

1785 – Este datată scrisoarea profesorului Iosif Gabrini de la gimnaziul romano-catolic din Alba Iulia, în care descrie execuția lui Horea și Cloșca.
1792 – Prin Decret de la Viena se aprobă refacerea așezământului monahal de la Râmeț (distrus de generalul Bukow, în 1762), aprobându-se repararea bisericii, care va funcționa ca biserică de mir) urmând ca chiliile să fie transformate în școală.
1912 – Comunitatea din Oarda de Jos primește un sprijin financiar din partea patriotului Vasile Stroescu: 400 de coroane ”pentru necesitățile bisericii” și 300 de coroane ”pentru nevoile școlii”.
1887 – TIRON (Chiron) ALBANI, la Gârbova de Sus, scriitor, om politic, unul din cei șase reprezentanți ai socialiștilor în Consiliul național Român Central, unul din artizanii marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
1915 – Dumitru Salade, la Daia Română, doctor în pedagogie, psiholog, profesor universitar, directorul Institutului de Științe Pedagogice Cluj, președinte al Comisiei de orientare școlară și profesională din M.E.Î. Autor a numeroase sinteze: ”Pedagogia”, ”Dicționar de Pedagogie” (1979), ”Didactica” (1982). A fost elev al Liceului ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia (azi H.C.C.).
1933 – Sevatiusz Bach Hedda, la Alba Iulia, artist plastic, membru al U.A.P.
Trece la Domnul
1984 – Sabin Olea preotul din Cib, lăsând în urma sa primul muzeu sătesc din România, în care a strâns dovezi grăitoare despre vechimea, continuitatea și noblețea neamului românesc.

Data

Toata ziua (Joi)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
X