Martie, 2017

8MarToata ziua

Mai mult

Detalii

1566 – Dieta Transilvaniei întrunită la Sebeș, sub conducerea guvernatorului Petru Petrovici hotărăște ca toate care sunt în această țară să fie date în stăpânirea guvernatorului până la întoarcerea lui Ioan Sigismund Zapolya.
1719 – Johann Franz Kropff, înalt funcționar cameral pentru reorganizarea mineritului în Transilvania și Oltenia, întocmește ”Inventarul atât ce există și cu ce a fost dotată noua clădire a monetăriei din Alba Iulia”.
1971 – la Cinematograful ”Columna” din Alba Iulia are loc spectacolul de gală cu filmul ”Mihai Viteazul”. Au participat actorii: Amza Pelea și Alexandru Herescu.
1990 – Apare în presă ”Scrisoarea deschisă” semnată de conducerea Muzeului Național al Unirii adresată Primăriei municipiului Alba Iulia pe tema cetății bastionare și a monumentelor orașului.
1991 – Are loc, la Prefectura Alba, prima reuniune a Asociației ”Alma Mater Apulensis”, care fac demersuri pentru înființarea unei Universități la Alba Iulia cu cinci facultăți: istorie-arheologie, limbi romanice, teologie, montanologie și management.
S-a născut:
1824 – Vasile Ladislau Fodor, la Bistra, avocat, tribun al lui Iancu, prezent la Adunarea de la Blaj (3/15 mai 1848), comandantul taberei Rimetea – Ponor. Se remarcă în luptele de la Geomal, Râmeț, Aiud – Trascău, Geoagiu de Sus, Turda.
Trece la Domnul:
1961 – Liviu Galaction Munteanu, doctor în teologie, rector al Academiei teologice și apoi a Institutului din Cluj (1937-1952). A fost arestat în 1959 pentru că a întocmit un plan de predare a religiei în școli. A fost închis la Aiud, unde moare în ziua de 8 martie.

Data

Toata ziua (Miercuri)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
X