Martie, 2017

9MarToata ziua

Mai mult

Detalii

1702 – Împăratul Leopold I reconfirmă privilegiile date de principii Transilvaniei fraților moravi din Vințu de Jos.
1979 – la cinematograful ”Dacia” din Alba Iulia are loc spectacolul de gală cu filmul ”Vlad Țepeș”. Au fost prezenți regizorul Doru Năstase și actorul Ernest Maftei.
S-au născut:
1868 – Elie Dăianu, la Cut, istoric, preot, doctor în filologie, președinte al Comisiei Monumentelor istorice, Secția Transilvania (din 1918); senator și deputat în Parlamentul României Mari; autor al lucrării ”Eminescu la Blaj. Amintiri ale contemporanilor”.
1888 – Corneliu Medrea, la Ocna Sibiului, sculptor de notorietate mondială. După naștere familia se mută la Alba Iulia unde Corneliu urmează școala primară și liceul. Între anii 1905-1909 studiază la ”Școala de arte și meserii din Zlatna” unde s-a inițiat în ”poezia sculpturii în piatră”; va urma cursurile Academiei de Arte Frumoase din Budapesta, la absolvire, în 1912, face o vizită de studii la Viena și în Germania unde este atras de expresionism. Apreciat pentru arta sa primește o catedră la Academia de Arte Frumoase din București. Primește Marele Premiu la Expoziția Internațională de la Paris (1937), trei ani mai târziu obține aceiași distincție la New York. Este autorul Monumentului Avram Iancu din Câmpeni, inaugurat în 1927.
Au trecut în eternitate:
1764 – Episcopul Petru Pavel Aaron (n. la Bistra), întemeietorul școlilor Blajului (Școala de obște, Școala secundară, seminarul preoțesc, biblioteca și tipografia), inaugurată în octombrie 1754 aceste lăcașuri de învățătură sunt considerate adevărate ”fântâni ale darurilor” pentru românii ardeleni.
1971 – Fizicianul Ion I. Agârbiceanu (n. la Bicium – Șasa), doctor în fizică, a organizat Institutul de fizică atomică din București, a inventat primul laser românesc cu gaz (heliu – neon) cu radiație infraroșie. Membru corespondent al Academiei Române (1963), reprezentant al României la: International Union of Pure and Applied Physico” și la ”European Group for Atomic Spectroscopy”.
2002 – Teologul Nicolae Neag, născut la Răhău, în anul 1902, doctor în teologie cu studii la Cernăuți, Atena, Strassburg, profesor și rector la Sibiu, delegat la Conferința exegetică inter-ortodoxă de la Atena (1972), membru al Academiei de Științe din Berlin.

Data

Toata ziua (Joi)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
X