Martie, 2017

10MarToata ziua

Mai mult

Detalii

1585 – Este datată scrisoarea iezuitului Ferrante Carpeci, adresată unui membru al ordinului din care aflăm că la Alba Iulia ”în anul acesta s-a deschis școala (colegiul iezuit) și am reușit să răpim 70 de elevi de la școala ereticilor și am mai înscris alți 30, reușind să adunăm 100 de școlari”. Au fost aduși profesori din afară ”dându-le lefuri mari și dând întreținerea școlarilor și toate acestea din bunurile bietului principe”. În capitala principatului sunt mai bine de 400 familii catolice.
1907 – La Blaj are loc o mare adunare populară unde țărani din comitatul Alba Inferioară dar și din comitatele Târnava, Bistrița, Cluj și Arad, cărora li s-au alăturat și studenții blăjeni protestează împotriva proiectelor de legi, inițiate de contele Appony. Românii din cercurile electorale Aiud, Vințu de Jos, Uioara și Diciosânmartin (Târnăveni) adoptă o moțiune împotriva legii electorale și a celei școlare.
1966 – Este descoperit la Lunca Târnavei un tezaur cuprinzând 361 de monede de argint emise între anii 1492 – 1591.
1970 – Intra în funcțiune Fabrica de Lapte din Sebeș cu o capacitate de prelucrare de 25000 litri pe zi.
S-au născut:
1911 – Teodor Bodogae, la Cetatea de Baltă, doctor în teologie. Studii la Blaj, Academia Aeriană Sibiu, Facultatea de Teologie Cernăuți, studii de specializare la Facultățile de Teologie ortodoxă din Atena și Belgrad și la cele protestante din Berlin și Tubingen. Autor de carte despre mănăstirile românești de la Muntele Athos, istoria bisericii ortodoxe la coautor la ”Istoria bisericească universală” (2 vol., 1956)
1952 – Aurel Pantea, doctor în filologie, poet, eseist, profesor universitar, președinte al U.S.R. Filiala Alba – Hunedoara, redactor șef al revistei de cultură ”Discobolul”.
1953 – Maria Lucia Munteanu, la Blaj, filolog, jurnalist, redactor, redactor șef adjunct și redactor șef la ziarul ”Unirea”, corespondent la Săptămânalul ”Cuvântul”, colaborator al postului de radio BBC Londra.

Data

Toata ziua (Vineri)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
X