Martie, 2017

18MarToata ziua

Mai mult

Detalii

1442 – Are loc bătălia de la Sântimbru dintre Iancu de Hunedoara și Mezidbey. Oștirea transilvană este înfrântă iar fiul voievodului Johannes Milles cade în luptă, Iancu se retrage în cetatea Alba Iulia unde-și reface forțele, fiul său este înmormântat în Catedrala ”Sf. Mihail”. Acum hotărăște Iancu de Hunedoara ca aici să fie necropola huniazilor. Pe locul unde a murit fiul său, Iancu zidește o biserică de piatră (situată azi lângă halta C.F.R. Sântimbru).
1556 – Este data scrisorii pe care episcopul Paul Bornemisza o adresează lui Nicolae Olahus în care descrie asediul cetății Alba Iulia, decretul de la Sebeș dat de Petru Petrovici și afirmă că Transilvania aparține lui Ioan Sigismund, fiul lui Ioan Zapolya.
1600 – Mihai Viteazul primea de la Veneția, la curtea princiară din Alba Iulia, mărfuri fine și prețioase: zahăr, măsline, pahare, postavuri de toate culorile, catifea, atlaz, o piele de leopard, 6 săbii turcești și 4 teci din piele pentru săbii. Tot de acolo pictorul Mila Pretor primea culori pentru pictura murală.
1899 – Ferdinand primește titlul de ”Alteță Regală, Principe de România”.
*
1897 – s-a născut, la Izvoarele (Livezile) Iustin Sava, funcționar administrativ, membru în C.N.R. Alba Iulia contribuind la pregătirea Marii Adunări naționale de la 1 Decembrie 1918, cancelist la Prefectura Alba, subdirector și șef al administrației de stat în Ținutul Mureș, susține organizarea Spitalului din Aiud și înființarea Școlii de arte și meserii din Aiud, a laboratorului de analize medicale din Alba Iulia, sprijină înființarea a 400 de cantine școlare în Munții Apuseni (1939-1940), a Întreprinderii de Morărit (1942). Activitate laborioasă la Institutul de proiectări silvice, la Liceul de fete, la înființarea Bibliotecii publice din Alba Iulia. Se zbate pentru înființarea unei universități la Alba Iulia. Membru în Comisiunea Monumentelor istorice.
1935 – S-a născut, la Aiud, Ioan Bedeleanu, doctor în geologie, șef de catedră și prodecan al facultății de Biologie – Geologie a UBB Cluj-Napoca, autor de volume de specialitate, colaborator la lucrarea ”Geological Formations of Transylvania, Romania” (4 volume, 1987-1994).

Data

Toata ziua (Sambata)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
X