Martie, 2017

12MarToata ziua

Mai mult

Detalii

1929 – în vederea constituirii la Alba Iulia a Muzeului Unirii, la 10 ani de la Marea Unire, Comitetul central al ASTRA cere despărțămintelor și cercurilor culturale să procure documente care să ateste prezența românilor în Transilvania din epoca daco-romană până în 1918. Circulara a fost trimisă la 30 de publicații, la inspectoratele școlare, episcopilor și celor doi mitropoliți: Nicolae bălan (ortodox) și Vasile Suciu (unit). Am primit textul și mari personalități: Iuliu Maniu, Al. Vaida – Voevod, V. Goldiș, Șt. Cicio-Pop, O. Goga, Gh. Brătianu, Constantin Prezan. Acum a predat Iuliu Maniu Documentele Unirii iar Vasile Goldiș a donat manuscrisul autograf al discursului pe care l-a rostit în Sala Unirii la 1 decembrie 1918.
1532 – Dintr-o scrisoare datată (12 martie) a aventurierului Ercole Dalmatul, care fusese la Alba Iulia, aflăm că în primăvara anului precedent (1531) regele Ferdinand de Habsburg – oponentul lui Ioan Zapolya – se afla în cetate ”într-un loc de jur împrejur bântuit de crimă”.
1662 – Prezenți la Alba Iulia, protopopii români din 8 orașe și ținuturi românești îi cer principelui, Mihai Apaffi I, menținerea în scaunul mitropolitan a lui Sava Brancovici.
1968 – În pregătirea aniversării semicentenarului Unirii la Muzeul de istorie, arheologie și artă populară și la Sala Unirii încep lucrările de renovare și amenajare. Valoarea acestora, peste 8.000.000 de lei va fi suportată de bugetul de stat.
1927 – S-a născut, la Limba, Gheorghe Ispas, doctor în medicină; a fost un elev emitent al liceului ”Mihai Viteazul” pe care l-a absolvit cu cea mai mare medie la bacalaureat; a fost medic primar și șef de secție la Spitalul Județean Alba, slujind comunitatea timp de 41 de ani.
1942 – S-a născut, la Bucium – Muntari, Alexandru Vante Botar, doctor în chimie organiză, profesor, cercetător științific, director al Institutului de Chimie din cadrul U.B.B. Cluj-Napoca; bursier al Fundației Vonthumboldt.
1945 – S-a născut, la Pătrânjeni, Petru Guș, doctor în agronomie, profesor universitar, decan, director al Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Cluj-Napoca.

Data

Toata ziua (Duminica)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
X