Martie, 2017

20MarToata ziua

Mai mult

Detalii

1585 – Este ales Mitropolit al Transilvaniei Ioan (al III-lea), călugăr şi egumen al Mănăstirii de la Prislop. Va fi hirotonit la Târgovişte de către mitropolitul Ungrovlachiei şi instalat în scaunul mitropolitan de la Alba Iulia. La insistenţele acestuia, Mihai Viteazul, care-şi petrece Crăciunul şi Anul Nou la Alba Iulia (1596) la invitaţia lui Sigismund Bathory, obţine de la principe şi de la episcopul DIMITRIE NAPRAGY, dreptul de a înălţa o biserică de zid pentru Mitropolia românilor ortodocşi. Biserica va fi terminată la sfârşitul anului 1597 când Mihai, însoţit de doamna Stanca, de Nicolae Pătraşcu (fiul) şi fiica Florica, participă aici la slujba de Crăciun. Ioan de la Prislop este întărit de Mihai ca mitropolit. El îl va încorona ca domn peste Ardeal pe Mihai Viteazul, în noiembrie 1599, în biserica ctitorită de marele voievod ce va realiza prima unire politică a ţărilor române. Despre această biserică mitropolitană Nicolae Iorga afirma: „este cea mai trainică şi mai de folos ctitorie a noastră de peste munţi”.
1533 – Din scrisoarea lui Petre OPALINSKI, castelan de Lodz, magistru la curtea lui Sigismund II August (coregent la tronul Poloniei), aflăm că Cetatea de Baltă aparţine lui Petru Rareş.
1893 – Are loc adunarea de înfiinţare a Reuniunii „Andreiana” din Sebeş, prima organizaţie a meşteşugurilor şi comercianţilor români din oraş.
S-au născut:
1883 – Policarp Moruşca (din botez POMPEI), la Cristeşti – Dealul Geoagiului (Întregalde), primul episcop al românilor ortodocşi din America (1929, trimis de Patriarhul Nicodim), unde a slujit 10 ani punându-şi amprenta pe organizarea eparhiei; a fost episcop la Ismail (în Basarabia şi Transnistria), locţiitor de episcop al Maramureşului. Ultima parte a vieţii şi-a petrecut-o la Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, al cărei stareţ a fost „după trecerea sa la Domnul (1958) a fost înmormântat lângă bisericuţa de lemn a mănăstirii.
1901 – SOFRONIE VLAD, la Inuri, doctor în teologie, rector al Academiei din Oradea şi al Institutului din Sibiu, membru în Consiliile pentru afaceri internaţionale ale Consiliului Ecumenic al Bisericilor şi al Conferinţei Creştine pentru pace.

Data

Toata ziua (Luni)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
X